ALGEMENE INFORMATIE OVER HUURRECHT


 

We hebben hier wat algemene vragen over het huurrecht voor u beantwoord:



#  Welke plichten heeft een huurder?

Ten eerste natuurlijk de huur op tijd betalen en hij mag ook geen overlast veroorzaken met de buren. De exacte afspraken staan uiteraard in het huurcontract maar al het kleine onderhoud zijn vanzelfsprekend ook voor rekening van de huurder. Volgens het nieuwe recht mogen afspraken in het huurcontract niet ten nadele voor de huurder afwijken van de vastgestelde regels.

#  Wat moet er precies in een huurcontract staan?

Uiteraard staat alles over de huurprijs in het contract vermeld en vaak ook waaruit de huurprijs is opgebouwd ( servicekosten etc. )

Verder staan er vaak afspraken in over kosten van de energie, het internet of andere zaken zoals het gebruik van een wasmachine of regels over huisdieren.

#  Waar wordt de huurprijs van de kamer uit berekend?

De basis van de huurprijs heet de kale huur en daar worden dan vaak nog allerlei bedragen bij opgeteld zoals servicekosten maar ook energie, gas en water kunnen daar deel van uit maken.

Als de maandelijkse kosten hiervoor altijd hetzelfde zijn wordt vaak gesproken over een All in huur.

#  Wat valt er allemaal onder servicekosten? 

Dit zijn de kosten die de verhuurder rekent voor alle maandelijkse leveringen en diensten, voorbeelden hiervan zijn: meubilering en stoffering van de kamer, internet en telefoon, water en elektriciteit, schoonmaak en andere zaken. Alle bijzonderheden over deze kosten moeten worden beschreven in het huurcontract. Aan het einde van ieder jaar moet de verhuurder van de kamer een rekening overleggen met de gemaakte servicekosten en ook een overzicht van betaalde voorschotten van bijvoorbeeld de energierekening.

#  Kom je bij het huren van een kamer in aanmerking voor huursubsidie?

Nee in de meeste gevallen niet, één van de voorwaarden voor het krijgen van huursubsidie is dat u een zelfstandige woonruimte moet hebben, dus met een eigen ingang, een keuken, badkamer en wc.

Wel zijn er uitzonderingen voor groepswonen of begeleid wonen voor bijvoorbeeld ouderen en dan kan er wel huursubsidie worden aangevraagd.

#  Wie behandeld de eventuele problemen tussen huurder en verhuurder? 

Voor al deze problemen kunt u terecht bij de huurcommissie ( hier zijn wel kosten aan verbonden ) Bij de huurcommissie kunt u terecht voor o.a. geschillen over slecht onderhoud of de prijs van de huur( verhoging ) of andere onduidelijkheden. Bij de huurcommissie kun je ook de huurprijs laten controleren. Het is natuurlijk wel raadzaam om eerst te proberen de problemen onderling op te lossen en ook moeten klachten schriftelijk worden overlegd, pas daarna is het eventueel tijd om de huurcommissie te benaderen.




Huurcommissie Amsterdam