HUURVERHOGING, op welke gronden kunt u bezwaar maken?

Wat kun je doen bij een huurverhoging ?

Huurverhoging: Als de huurder wel de huurverhoging betaalt, en niet (tijdig) een bezwaarschrift heeft ingediend, dan wordt ervan uitgegaan dat hij instemt met de huurverhoging. De huurverhoging is dan legitiem tot stand gekomen. Heeft de huurder wel een bezwaarschrift ingediend, en de huurcommissie vindt de verhoging onredelijk, dan kan de huurder het teveel betaalde bedrag terugvragen.

Rappelbrief: Betaalt de huurder de huurverhoging niet, maar heeft hij ook geen bezwaarschrift ingediend, dan kan de verhuurder hem een aangetekende rappelbrief sturen. De huurder kan binnen twee weken na deze rappelbrief de verhuurder nog berichten welke bezwaren hij heeft. Laat hij dit na, dan kan de verhuurder tot drie maanden na de voorgestelde huurverhogingsdatum aan de huurcommissie om een uitspraak vragen. Als de verhuurder zijn voorstel tot huurverhoging aangetekend heeft verzonden, dan vervalt de rappelprocedure. De verhuurder kan dan tot zes weken na de voorgestelde ingangsdatum de huurcommissie om een uitspraak vragen.

Huurverhogingsbedrag: Als de huurcommissie het bezwaar van de huurder afwijst, moet hij de huurverhoging meestal alsnog vanaf de voorgestelde ingangsdatum betalen. De huurder doet er verstandig aan om, terwijl de bezwaarprocedure loopt, elke maand het huurverhogingsbedrag te sparen.

Bereken hier de maximale huur van een kamer : woonbond.nl





 

Wanneer u een huurwoning bewoont kunt u te maken krijgen met een huurverhoging. In een aantal gevallen kunt u bezwaar maken tegen de huurverhoginging. Wanneer kunt u wel en wanneer kunt u geen bezwaar maken?

 

In de volgende gevallen kunt u bezwaar maken tegen de huurverhoging:

*  Door een huurverhoging kan de huur boven de maximaal toegestane huurprijsgrens komen.
*  De aankondiging bevat fouten over bijvoorbeeld de huurprijs of datum, etc.
*  Als de huurverhoging meer is dan de maximale toegestane huurverhoging.
*  Soms heeft de Huurcommissie de huur tijdelijk verlaagd bij ernstige gebreken van het onderhoud en mag er geen huurverhoging plaatsvinden totdat alle gebreken zijn verholpen.
*  Als de aankondiging van de huurverhoging minder dan twee maanden voor de ingangsdatum is verstuurd.
*  Bij all-in huur kan er verwarring ontstaan over de verdeling servicekosten en kale huur. 




In de volgende gevallen kunt u geen bezwaar maken tegen huurverhoging:




*  De huur is te hoog in verhouding tot uw inkomen. Mogelijk komt u wel in aanmerking voor Huurtoeslag, maar daarvoor moet u bij de Belastingdienst/Toeslagen zijn.
*  Bij een heel onderhouden kamer maar u zou bij achterstallig onderhoud van de kamer of andere voorzieningen natuurlijk wel een huurverlaging kunnen voorstellen.
* Als u in de vrije sector woont gelden er andere regels.