Bemiddelingsbureaus




Bemiddelingsbureaus
 
 
Het is ook mogelijk om een woning (of kamer) te zoeken via een woningbemiddelaar. Als gevolg van de woningnood zijn er de laatste jaren veel commerciële bemiddelingsbureaus ontstaan.
 
Soms zijn dit bonafide bureaus die netjes doen wat zij beloven. Helaas zijn er ook veel schimmige bureaus en tussenpersonen die er alleen op uit zijn om zoveel mogelijk geld te verdienen. Woekerhuren voor slechte woningen of kleine kamers tegen absurde hoge bemiddelingskosten zijn helaas geen uitzondering. Soms ook betreft het illegale onderhuur zonder dat dit duidelijk wordt vermeld Sommige gemeentes hebben regels waar een bemiddelingsbureaus zich aan moet houden. Informeert u hiernaar bij uw eigen gemeente.
 
Bemiddeling via internet
De laatste jaren worden woningen of kamers ook vaak via internet aangeboden. Als u een woning via internet wilt huren kijkt u dan extra goed uit. Zoek goed uit bij uw gemeente of de woning legaal mag worden verhuurd en of de verhuurder aan de regels voldoet. Als u wordt opgelicht dan is het lastig om uw recht te halen als u niet meer dan een e-mailadres of een 06-nummer hebt.
 
Bemiddelingskosten
Dit zijn de kosten die gemaakt worden om een huurder te vinden voor de woning. Dit behoort tot de gewone werkzaamheden van de verhuurder, dus hij mag deze kosten niet in rekening brengen. Veel bemiddelingsbureaus brengen deze kosten ook nog eens in rekening bij de huurder. Dat is wettelijk niet toegestaan en die kosten kunt u dan meestal ook achteraf terugvorderen. Zie ook: Nieuwe woning, Extra kosten bij het huurcontract.
 
 
  Bemiddelingsbureaus in Amsterdam
 
Er zijn in Amsterdam ook veel commerciële woonruimtebemiddelingsbureaus die kamers en/of woningen aanbieden. Om een bemiddelingspraktijk te mogen uitoefenen is een vergunning van de Dienst Wonen verplicht. Uit een onderzoek van de Huurdersvereniging Amsterdam en het ASW is gebleken dat veel van deze bureaus illegaal (zonder vergunning) werken, maar ook de bureaus mét een vergunning houden zich vaak niet aan de regels. Zij bemiddelen meer dan eens woningen die illegaal worden onderverhuurd, vaak tegen woekerprijzen. Alles over commerciële bemiddeling in Amsterdam en een overzicht van bureaus die een vergunning hebben staat op onze speciale website www.huurnietteduur.net.
 
 
bron: huurdersinfo.nl